سورفکتانت

سورفکتانت


سورفکتانت چیست؟
سورفکتانت ها ترکیباتی هستند آلی که دارای بخشی آبدوست و بخشی آبگریز است بخش آبگریز را دم مولکلول ها و بخش آبدوست را سر مولکول تشکیل میدهد به همین علت به صورت ناچیز در حلال های آلی مانند آب محلول هستند.قست سر مولکلول هیدروفیلیك یا محلول در آب با ساختار ملکلولی حلال های آلی یا آب حل میشود و باعث کاهش سطح کششی مرز مشترک بین هوا و آب یا آب و روغن میشود. از تجمع مولکول های سوفکتانت میسل تشکیل میشود. به درجه از غلظت که میسل شروع به تشکیل میدهد غلظت بحرانی تشکیل میسل CMC میگویند.در هنگام تشکیل میسل ها دم مولکول ها تشکیل یک هسته مانند یک قطره روغن میدهند و قسمت آبدوست مولکول ها تشکیل پوسته میدهند که تماس با آب را بهبود می بخشند.


انواع سورفکتانت:
آنیونی (دارای بار منفی)
سورفکتانت کاتیونی (دارای بار مثبت)
سورفکتانت غیر یونی (بدون بار)
آمفوتریک (دارای بار در مجموع خنثی)
مولکول های سورفکتانت در قسمت هیدروفیلیك (سر) بدون بار هستند. اگر بار در قسمت سرمنفی باشد سورفاکتانت آنیونی داریم و اگر بار در قسمت سر مثبت باشد سورفاکتانت کاتیونی داریم و گاهی در قسمت هیدروفیلیك دارای دو بار مثبت منفی است که به این سورفکتانت آمفوتریک گوئیم.

سورفاکتانت ها قدرت به دام انداختن هوا را در داخل خود دارند و سبب تولید کف میشود. سدیم لوریل اتر سولفات یا تگزاپون مرسوم ترین سورفاکتانت هستند که در مواد شوینده و شامپو ها استفاده میشود و یا سدیم دو دسیل بنزل سولفونات در مواد شوینده به خصوص در مایع ظرفشویی مورد استفاده است.سورفکتانت های آنیونی نقش عمده ای در مواد شوینده دارند و سبب کف فراوانی میشوند. سورفکتاتهای آمفوتر مانند کوکامیدو پروپیل بتایین و غیر یونی مانند کوکونات فتی اسید دی اتانول آمید (لورامید) به عنوان سورفاکتانت های مکمل در مواد شوینده مورد استفاده است. با ایجاد تاثیر سینرژیک سبب افزایش قدرت شویندگی می شوند. لورامید برای افزایش ماندگاری کف و افزایش ویسکوزیته در شامپو ها مورد استفاده است.
کاربردها:
شوینده ها
انعقاد سازها (مانند: انعقاد سازخون)
امولسیون کننده ها (مانند: کرم)
جوهرسازی
کف سازی (مانند: شامپو)
دیسپرسنتها (جداکننده ها)
پلیمر لاستیک ماشین

زیباییت را حفظ کن

KEEP YOUR BEAUTY